måndag, augusti 25, 2008

Så klart att jag är feminist, jag är inte dum i huvudet!


Jag är feminist och självklart vänster. Vad är då mer rätt än en feministrosa palestinasjal?

Feminist är man om man anser att det finns en obalans mellan könen i samhället och man vill göra något åt den.

Så alla gamla gubbar som sitter på höga positioner och förtrycker sina fruar till vardags kan självklart inte vara feminister. För om makten ska jämnas ut måste någon släppa på makten man själv besitter! De män som sitter på makten och röstar blått är inte de som kommer ta kampen för jämställdhet, utan det måste vara vi som kämpar. vi som tycker att alla är lika värda. Oavsett vem man är är man lika värd.

Filosofen John Rawls skrev om okunnighetens slöja och menade att om ingen visste vilken position den skulle komma att få i samhället, rik eller fattig, så ville man att alla skulle ha det lika, lika villkor och rättigheter. Socialistiskt, nej troligtvis mer egoistiskt än något annat men intressant. För om man visste att man skulle bli rik så är det inte lika självklart med lika rättigheter. I alla fall, poängen är att Rawls teori om okunnighetens slöja är mycket intressant än idag.

Så kom igen - ställ dig upp och ta kampen, vi kommer alla vinna på det i längden. För trots att du själv har "rätt" kön och kommer från ett land som har hög status och därigenom blir positivt särbehandlad så blir världen en jävligt trevligare plats om alla har samma möjligheter.

Inga kommentarer: