tisdag, januari 13, 2009

Alla måste verka för att stoppa Israel.

Nu måste det snart räcka, när ska omvärlden ingrippa och stoppa våldet mot det palestinska folket?

Dödssiffran har överstigit 900 och nästan hälften av dessa är civilpersoner. Civilpersoner som du och jag, som försöker få livet att gå runt för sin familj, barn som borde gå till skolan och drömma om inte fred utan om skollov och bara fötter på en varm sommarmark.

Israel går hårt fram och för oetisk krigsföring som om de vill straffa folket som valde Hamas, snarare än att kriga mot Hamas.

Jag hatar krig och vill så klart att man löser problem vid konferensbordet, men om det nu ska krigas så följ de regler ni själv varit med och ratificerat. Israel har bland annat bombat och skjutit isönder 7 av Röda Korsets 40 ambulanser, en Israelisk missil utplånade en svensk klinik. Det mest grundläggande sen Henry Dunants dagar har varit att sjukvården ska vara befriad från bombningar, den humanitära tanken att man tar hand om alla skadade oavsett vem man strider för. Men israel trampar fram som om de vore ett världsherravälde med egna spelregler. Och då har jag inte ens berört anklagelserna om fosforbomber!

Att idrott och politik inte hör ihop får vi höra med båda öronen så fort man nämner att en match borde ställas in eller att OS inte borde hållas i en diktatur som förtrycker sitt folk. Nej, tänk om idrotten skulle göra ett ställningstagande! Det är inte så att vi vill att MFF ska spela i tröjor sponsrade av ett kontroversiellt politiskt parti, men kanske att man ska se över om det är lämpligt att spela Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel när Israel gör ett ärligt försök att utrota en folkgrupp. Vad ska krävas för att idrotten ska ta sitt ansvar?

För jag tycker att de har ett ansvar. Idrotten berör så många månniskor och engagerar ännu fler, idrotten värvar den nya generationen och med tanke på inte bara hur vår omvärld ser ut, utan även Sverige så kan det vara läge att idrotten tar sitt ansvar och säger stopp till i alla fall folkmord.

Idrotten kan inte längre stå över allting annat, oberörda av vad som händer i världen för även idrottare är människor av kött och blod. De flesta idrottare, då syftar jag främst på de som inte kan fly till Monaco, tvingas leva i denna världen tillsammans med oss andra. Fast den världen är kanske oviktig när man har en årsinkomst som motsvarar ett mindre lands BNP.

Jag uppmanar till en bojkott av allt som har med Israel att göra, våga stå upp och ta ditt ansvar!

Gå gärna med i gruppen "Stoppa matchen" på FaceBook.
/Camilla

Inga kommentarer: